scalene1

Scalene

שרירי המעלות הם משרירי הצוואר החשובים והדומיננטיים ביותר. מדובר בקבוצה של שלושה שרירים מדורגים היושבים בכל צד של הצוואר- שריר המעלות הקדמי (anterior scalene), שריר המעלות האמצעי ( middle scalene), שריר המעלות האחורי ( posterior scalene). המאמר הזה ידון בשני השרירים הראשונים- הסקלנוס הקדמי והסקלנוס האמצעי, משום ששריר הסקלנוס האחורי הוא בעיקר שריר מסייע ( synergist) לתנועתו ולתפקודו של שריר הטרפז העליון ( upper trapeiusz), ועל כן הוא פחות חשוב.
רשת העצבים היוצאת מחוט השדרה בבסיס הצוואר והשולטת בזרועות, בכפות הידיים ובחלק מחגורת בית השחי יוצרת את המקלעת הברכיאלית או את מקלעת הזרוע ( Brachial plexus) העוברת בין שריר המעלות הקדמי ושריר המעלות האמצעי, מה שיכול לגרום לליקויים בתפקוד העצבים וכלי הדם במקרה ששרירי המעלות היפרטוניים- מתוחים יותר מהרגיל ועלולים ללחוץ עליהם.

שרירי המעלות מסייעים בשאיפת האוויר, ועל כן תפקודם הלקוי יכול לגרום לבעיות ולאי סדרים בנשימה, במיוחד לאנשים הרגילים ל”נשימת חזה”. שרירי המעלות מעורבים ומסייעים בתנועות הקינטיות של הזרוע, כמו גם של הקו הקדמי והקו הצדי. במאמר זה נחקור כיצד שרירי המעלות מסייעים וקשורים למגוון כה רחב של תנועות, פונקציות ותפקודים באזורים שונים ומרוחקים בגוף, עובדה המעניקה להם חשיבות גדולה.

לשרירי המעלות תפקיד חשוב בהנעת, תמיכת וייצוב הצוואר. בעת ליקוי או פגיעה בתפקוד תקין של הצוואר, שרירי המעלות יכולים להיות גם מופעלים מגורים ומתוחים יתר על המידה ( facilitated) או לחילופין גם מבודדים,כבויים, רפויים וחלשים (inhibited). אם שריר סובב הראש במצב כבוי וחלש, שרירי המעלות מופעלים ביתר שאת על מנת לפצות ( compensate) על תפקודו ולסייע בתמיכת וכיפוף הצוואר. במקרה של תסמונת “צליפת שוט” ( whiplash), הגורמת לפגיעה ברקמות הצוואר כתוצאה מתזוזה אלימה ופתאומית המביאה להתכווצות קיצונית של שרירי המעלות ולהגבלת טווח התנועה של הצוואר, הראש והשכמות, שרירי המעלות יכולים להפוך למבודדים ולכבויים, תוך הפעלת וגירוי (facilitated) פושטי הצוואר((neck extensors, המגדילים את זווית המפרק והמיישרים של הצוואר.

חשוב לשחרר ולהרפות את שרירי המעלות בצורה לא ישירה על ידי ייצוב שתי הצלעות הראשונות תוך כדי ביצוע מתיחות כחלק מהטיפול המיופציאלי(Myofascial stretch), שבו אנו מטפלים בכאבים ומגבלות תנועה בגוף הנגרמים מנקודות כאב ברקמות השריר. מצאתי כי עבודה ישירה עם שרירי המעלות יכולה לגרום להם להתכווץ ולהקשיח אף יותר. תרגיל יעיל לחיזוק שריר המעלות הוא להניח יד על המצח להתנגדות תוך כדי הטיית הראש לכתף האיפסילטרלית ( באותו צד של הגוף). שרירי המעלות משתתפים בייצוב ובכיפוף הצוואר באופן איפסילטרלי (ipsilateral), כלומר השריר אחראי על התנועה באותו הצד של הגוף. על כן,הם יכולים להיות מבודדים וכבויים על ידי שריר הטרפז העליון משני צדי הגוף. שרירי המעלות אחראים לתנועה איפסילטרלית של עמוד השדרה הצווארי ( cervical spine), ולכן יכולים להפוך לפעילים ולמגורים בעקבות שריר סובב ראש כבוי ומבודד ( inhibited sternocleidomastoid) בצד הגוף הנגדי (contralateral) או על ידי שריר הצוואר הארוך ( longus colli) באותו צד של הגוף. מכיוון שהמקלעת הברכיאלית או מקלעת הזרוע עוברת בין שני שרירי המעלות, כל היפרטוניה ( טונוס ומתח שרירים גבוה) של השרירים הסקלניים, בין אם היא נגרמת על ידי חיזוק שרירים חלשים ומבודדים או על ידי הרפיית ושחרור שרירים מופעלים ומכווצים, יכולה להשפיע על העצבים וכלי הדם ולהפריע לתפקודם התקין. שרירי מעלות מעובים או מודלקים יכולים ללחוץ על העצבים וכלי הדם שעוברים בסמיכות אליהם, לפגוע בתפקודם התקין ואף לגרום לסינדרום פריקת בית החזה או תסמונת מוצא בית החזה ( Thoracic outlet syndrome). מגוון התסמינים יכולים לכלול תחושת נימול, עקצוץ והרדמות בחלקים מהזרוע וכף היד, ואף לחולשה ותחושת כובד ועייפות של הזרועות וכפות הידיים. גיליתי כי אצל הסובלים שרירי המעלות יכולים לפצות על 13 פעולות שונות לאורך הזרוע וכף היד. לשרירים הסקלניים(המעלות) חשיבות עצומה בהתפתחות תסמונת בית החזה, וטיפול נכון אשר יבטיח את בריאותם ותקינותם המלאה יעזור בטיפול ומניעת המחלה, תוך הפחתת הלחץ על כלי הדם והסרת הכאבים וקשיי התנועה בזרועות, בידיים ובפלג הגוף העליון.

לשרירי המעלות תפקיד חשוב בשרשרת התנועה הקינטית של שרירי קו הגוף הקדמי ( front line). זה לא בלתי רגיל ששרירי המעלות יכולים לפעול ולסייע עבור שרירי מותן-כסל ((psoas ושרירי הירך המקרבים adductors)) כבויים ורפויים ((inhibited באותו צד של הגוף. הם יכולים לסייע בפעולתם של שריר מותח המחתלה הרחבה (TFL )ושל השרירים המקרבים הרפויים והכבויים בצד ההפוך של הגוף ( contralateral). שריר המעלות יכול לפצות ( לפעול ביתר שאת על מנת לסייע בתפקוד שריר מוגבל ולקוי אחר) על בעיות בתפקוד של השריר הפושט- שריר הבוהן הארוך (hallucis longus). בקו השרירים הצדדי ( lateral line) , שרירי המעלות הופכים לפעילים ביחד עם שרירי הרגל בצד החיצוני של השוק (paroneals) ועוזרים בתנועה תקינה, במקרה של נקע בקרסול או סיבוב יתר של כף הרגל לאחור. במקרה כזה, השריר הרפוי והמבודד הוא כנראה שריר מותח המחתלה הרחבה ( TFL). שרירי המעלות גם מעורבים בתהליכי תנועה באור הבטן והחזה, יחד עם שרירי הבטן האלכוסניים והשריר המרובע של המותן(QL).

שרירי המעלות אלו שרירים המסייעים בתהליך הנשימה. בזמן שאיפת האוויר, שרירי המעלות מתכווצים ומרימים את הצלעות הראשונה והשנייה. לאנשים הנושמים מהחזה ולא מהבטן, ביחד עם שריר החזה הקטן ( (pectoralis minorהם יכולים להיות השרירים הדומיננטיים ביותר בזמן שאיפה מאומצת. במצב כזה, שרירי המעלות יכולים להתכווץ, להתקשות ולהתקצר יתר על המידה כדי לפצות על הרפיית וחולשת השרירים הלוחצים על בית החזה והצלעות, כמו שריר המרובע המותני( quadratus lumborum) ושרירי הבטן האלכסוניים (obliques). שחרור בית החזה והחזרת היחסים התקינים בין השרירים, כמו כן אימוץ פרקטיקת נשימה נכונה יתרמו רבות לפתרון כאבים ואי סדרים בחזה ובמהלך הנשימה.
שרירי המעלות נוטלים חלק חשוב בתהליך השאיפה, בכיפוף הצוואר קדימה והצידה ומשתתפים בתהליכי תנועה באזורי גוף רבים ושונים. יש לקחת אותם בחשבון במקרה של כאבים באזור הצוואר, כגורם עיקרי לתסמונת מוצא בית החזה, לבעיות בתנועה ובתפקוד של הזרועות וכפות הידיים, לליקויים ולמגבלות בגב העליון, בכתפיים ובירכיים, בשרירים הקדמיים ובשרירי הצד, ולאי סדרים בנשימה וכאבים בחזה. יש לדאוג לכוונן היטב שרירים אלה ולדאוג לתפקודם התקין, בתמורה תחסכו ותמנעו לעצמכם כאבים, בעיות ומגבלות תנועה במגוון אזורים בגוף. אבחון, טיפול נכון ומעקב אחר קבוצת שרירים קטנה אך חשובה זאת, ימנעו מכם מכאובים וליקויים רבים.