עיסוי לימפטי
מערכת הלימפה הינה אחת המערכות החשובות ביותר בגוף!
הסיבה שהיא אינה מקבלת את תשומת הלב היא מכיוון שלרוב לא ניתן לראות את הפגיעה בה.
מאת תום פיאנן
מערכת הלימפה
תפקידה של מערכת הלימפה היא ניקוז נוזלים ורעלים. בפשטות וביעילות מערכת הלימפה היא מערכת הביוב של הגוף. התפקוד התקין שלה הוא קריטי. מספיק להיזכר איך נראה הרחוב כשהביוב עולה על גדותיו או כשהעיריה שובתת ואין פינוי זבל.
מערכת הלימפה הינה מערכת חד כיוונית. היא זורמת מהפריפריה אל המרכז. דומה לנחלים קטנים המתהווים לנהרות המקושרים באגמים עד שכולם זורמים בנהר רחב אל הלב ומשם יעברו סינון יחד עם מחזור הדם.
הלימפה הינה מערכת ייחודית בהיותה מסתמכת על פעילותה באופן מלא ע”י תפקוד של מערכת אחרת. אין לה משאבה ואינה יכולה להניע בעצמה את הנוזלים. אפשר רק לדמיין את הקושי הרב בהחזקת מגב וניסיון לגרוף מיים בעלייה. כמה קשה עובדת מערכת הלימפה בניקוז הנוזלים כלפי מעלה מהרגליים אל הלב.
כל תפקודה מסתמך על פעילות המערכת השרירית. כל זמן שאנו בתנועה מערכת הלימפה זורמת, הפעילות השרירית היא המאפשרת את ההחזר הלימפטי.
כל זמן שאנו לא בתנועה הנוזלים עומדים. עכשיו רק צריך לחשוב על כמות הצעדים שאנו עושים ביום כיום אל מול אבותינו בעבר. המערכת, כמו מערכות רבות נוספות תוכננה שנהיה כל הזמן בתנועה.
הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות ביום יום הוא להניע את המערכת הלימפטית. מערכת לימפה מתפקדת יכולה לעזור לנו בכל המקרים של מחלות מורכבות, כאב, מגבלות תנועתיות, השמנה וגוף מלא נוזלים כמו גם במצבי חוסר בהירות, עייפות, דלקות ועוד רבים.
איך עושים את זה? דרך המערכת התנועתית- זזים.
אני ממליץ על ריקוד לפחות פעם ביום, שיר טוב וקצבי ופשוט לנוע לנוע!
בקורסים ישנה קטגוריה של תרגלים ושם ניתן למצוא המלצות לתרגלים להנעת המערכת הלימפטית.
“נבראנו להיות בתנועה! כל מערכות הגוף תלויות במערכת התנועתית. ללא תנועה לא יהיה החזר לימפטי או החזר ורידי, הסרעפת לא תעשה עיסוי למערכת העיכול, הפסואס לא יניע את הכליות לפעולה וכך הלאה. נבאנו לקיים דבר אחד, והוא לנוע ולקשור בין שמיים וארץ”
לעיתים, כשאנו מזינים עצמינו בתזונה לא טובה כמו מוצרי חלב, ריסוסים וכד’ מערכת הלימפה עובדת מאוד קשה אך מלאה והגוף כולו נפוח. גם כאב ממגע קל מסמן את אותו הדבר. אנחנו מכניסים משהו שאנו אלרגים אליו!
מערכת הלימפה היא מערכת חד כיוונית המניעה רק מכיוון הפריפריה אל מרכז הגוף. פגיעה בתקינות הסינון תוביל להיווצרות רעלים ובצקות באזורי הגוף השונים ובעיקר בגפיים. הצטברויות אלו פוגעות בתנועת הנוזלים, בפעילות הגפה, מאיטות ומובילות לכאב ואף פוגעות בטווח התנועה של הגפה. הבצקת הנוצרת אינה מהווה לרוב סכנה רפואית, אלה מסמנת לנו על בעיה אחרת, הבצקת הינה התגובה, הביטוי לעומס שנוצר.
*חשוב! מצבי בצקת יכולים להצביע על בעיה כלייתית או לבבית. למשל כאשר שתי הרגליים בצקתיות.
במצבים אחרים ישנה פגיעה מקומית בזרימת הלימפה, לדוגמא: לאחר נקע בקרסול. בצקת ביד לאחר כריתת בלוטות במצב סרטן שד וכד’.
חידוש הזרימה הלימפטית מקלה ומאפשרת גם זרימת דם טובה יותר באזור, יכולות חידוש רקמות באזור והחלמה מהירה יותר. ככל שהניקוז הלימפטי נעשה קרוב יותר לאירוע הוא מקל ומזרז את ההחלמה כיוון שככל שהנפיחות נמשכת זמן קצר כך ההחלמה פשוטה יותר.
אפשר לחשוב על אזור הבצקת כאזור שאין בו כרגע מעבר, קשה לפנות את ההרס וקשה להביא חומרי בניה. לכן ככל שנמהר לטפל בבצקת וככל שנקפיד לא לחבוש אותה בחביה לוחצת המונעת זרימה ופינוי אם לא חייבים להיות בתנועה, כך נאפשר שיקום מהיר ואיכותי.
טיפול בבצקות נעשה בעיקר:
עיסוי מותאם
חבישת עלי כרוב
חבישת בצק הפלא
חבישת בצק פלא עם דבש
טייפינג לימפטי
(ניתן לראות כיצד לבצע את החבישות ב”טיפים לטיפול עצמי” בסרטונים.
עוצמת העיסוי הלימפטי שונה משמעותית מעיסויים אחרים , אף כי נדמה שעבודה יותר עמוקה / חזקה תיתן מענה מהיר יותר או משמעותי יותר ההפך הוא הנכון. הדבר דומה לשטיפת רצפה. העוצמה רק מפריעה, מה שנכון הוא לשמור עם המגב/יד שלא ישפכו המים/נוזל הלימפה. העוצמה בעיסוי לימפטי היא 60 יחידות מ”מ כספית. לצורך השוואה לחץ ורידי הוא כ 80 יחידות ועורקי כ 120 יחידות. ניתן לשים מד לחץ דם על היד ולחוש בעוצמה הרצויה.
שילוב הטיפול הלימפטי בבעיות בריאותיות בטיפולים קוסמטיים יביא לריפוי מהיר יותר, יאפשר הזנה ופינוי טובים יותר לאזור דרך זרימת דם ולימפה טובים יותר.
יש להתייעץ עם רופא לגבי הטיפול, יתכן וישנה בעיה מורכבת יותר המחייבת טיפול רפואי!
טכניקת העיסוי
בעיסוי לימפטי אנו מבצעים תנועות משיכה גדולות ורחבות לפי מסלולים מדויקים.
למרות שמדובר לעיתים באזורים נרחבים הנקודות אליהן נבצע את העיסוי חשובות בדיוקן, כיוון שהעיסוי יתבצע תמיד למרכזי הלימפה הסמוכים לאזור הפגיעה אשר על פי רוב נמצאים פרוקסימאלית מאזור הבצקת. ז”א אל כיוון המרכז הלימפטי הקרוב שנמצא בכיוון הלב.