תום פיאנן
פציעות כתף
- יוני 26, 2021
- , 9:02 pm
- , מידע מקצועי
פציעות ספורט הן חלק כמעט בלתי נמנע בפעילות גופנית. כמעט כל מי שמתאמן באופן מקצועי חווה לא פעם פציעות ספורט בחייו.
מפרק הכתף הינו המפרק בעל טווח התנועה הגדול ביותר בגוף האדם ולו גמישות ומגוון תנועות נרחבות ביותר. בשונה ממפרקים אחרים במקרה של מפרק הכתף הרי שהרקמות הרכות, הרצועות, הגידים והשרירים, הם ולא העצמות, אשר מגבילים את טווח תנועתו, דבר המאפשר למפרק הכתף טווח תנועה כדורי. אולם עם ה”זכויות” מגיעות גם ה”חובות” – טווח תנועה מכובד זה דורש מחיר הבא לידי ביטוי ברגישות יתר לפציעות ספורט ולבעיות רפואיות אחרות. נסקור רק 2 פציעות במאמר שלפנינו ונציע טיפול יעיל בבעיה זאת.
בכל מפרק בגוף יש בחירה בין 2 כוחות משמעותיים. האם עדיך לי להיות יציב או תנועתי? ככל שאהיה יציב אהיה פגיע לפגיעות של חוסר תנועתיות וככל שאביב תנועתי אהיה פגיע לפגיעות של חוסר יציבות…. (מיומנו של מפרק).
Snapping Scapula Syndrome
סינדרום פיצפוץ עצם השכמה מאופיין בקול פצפוץ, מעין קליקים (כאילו משהו לא יושב במקום) כאשר מניעים את השכמה מעלה, מטה או בתנועה סיבובית. מפרק הכתף (rotator cuff), הינו מפרק מורכב מאוד ובשל תנועתו הגדולה, חשוף הוא לפציעות רבות.
מפרק ה-Scapulo-Thoracic אינו מפרק ממשי, זהו אזור המחבר בין השכמה לבית החזה, האזור בו מחליקה השכמה על גבי כלוב הצלעות. כאשר הרקמות הרכות, בין השכמה ובית החזה הינן נוקשות, מגורות או מודלקות, תנועת מפרק זה, גורמת לתחושה או לקול של פקיעה או חיכוך נוקשה. לרוב, כאשר מדובר בשרירים מכווצים לא תורגש נוכחות כאב, אך לעיתים, במקרי דלקת ייתכנו כאבים וחום מקומי.
הגירוי ברקמות הרכות באזור זה של הכתף, נפוץ יותר במצבים של שימוש חוזר במפרק, ובעיקר לעוסקים בענפי הספורט השונים, המפעילים תכופות את מפרק הכתף. גם במצב חוסר פעילותו של המפרק לאורך זמן, ייתכן, צמצום שטח הרקמות הרכות, כלומר המרחק בין עצם השכמה לבין בית החזה יצטמצם, במצב זה נשמע ו/או נרגיש את עצמות בית החזה מתחככות כנגד עצם השכמה. במקרים דלקתיים ובנוכחות כאב נוכל להשתמש בקומפרסים של קרח ועיסוי מקומי בקרח. כאשר לא מדובר בדלקת, נוכל לעסות את המקום תוך הנעת השכמה ומתיחות להרחקת השכמה ממרכז הגו.
טיפול מנואלי. (טיפול שמטרתו להביא לשיקום מלא של תפקודם הקלוקל של חלקי מערכת עצם-שריר שונים על-ידי הפעלת ידי רופא על רקמות שונות, וכתוצאה מכך מביא להסרת כאבים), יכלול עיסוי כללי לכל השרירים אשר תומכים במפרק, עיסוי ממוקד בשרירים אשר מניעים את השכמה, רוקינג (נדנוד/ניענוע), פריקשנים (חיכוכים), מתיחות, פריטה, מובליזיישן ורוטציות (סיבוביות). טכניקות נוספות כוללות פתיחת השכמה, עיסוי מתחת לעצם השכמה והזרמת דם לאזור, הפרדת קבוצות שרירים אשר התגבשו יחדיו ומתיחות. בדרך כלל, הסינדרום של פציעות ספורט מסוג זה, מופיע ללא נוכחות כאב ואין מניעה להמשך פעילות גופנית כל עוד אין מעורבות דלקת והגבלה בתנועה.
Thoracic Outlet Syndrome
סנדרום פריקת בית החזה, ידוע גם בשם תסמונת T.O.S, קשור לשריר המעלות- Scalene, לעצבים ולכלי הדם באזור שבין הצוואר לאזור בית השחי. מצב הנוצר, כאשר ישנו לחץ על כלי הדם ועצבים היורדים אל היד. התסמונת מאופיינת בתחושות שונות לאורך היד: חולשה, הירדמויות, עקצוצים, נימולים וכאב. כל אלו מעלים את הקושי בתפקוד השוטף של היד. החזקת הצוואר במקום וטווח תנועתו המפותחת, דורשת הפעלה יומיומית של שרירים רבים, אשר חלקם כמעט ולא מקבלים מנוחה. שרירי המעלות- Scalene, היא קבוצת שרירים קצרים הנמצאים בין חוליות הצוואר ושתי הצלעות הראשונות בגופנו, תפקידם הם הנעת הצוואר, תמיכתו והרמת הצלעות בשאיפה. העצבים וכלי הדם העוברים בסמיכות לשרירים אלו יכולים להילחץ על ידם, כאשר הינם מעובים ו/או מודלקים, עקב שימוש רב ויציבה לא נכונה. לעיתים התסמינים נמצאים זהים לתסמינים אשר מדמים מצב של תסמונת התעלה הקרפלית – carpal tunnel syndrome, ואף מאובחנים כסינדרום זה.
מניסיוננו, ברוב המקרים נמצא את מקור הבעיה באזור הצוואר, גם במקרים בהם אכן ישנו לחץ בתעלה הקרפלית, אנו נמצא מעורבות של שרירים נוספים בצוואר ובאזור מפרק הכתף. יתכנו סיבות רבות לסינדרום, במקרה בו הגורם הינו מע’ שרירים, אנו נפנה לבדוק קודם כל את מצב שרירי המעלות. הטיפול המנואלי, יכלול מתיחות לשרירים אלו, הדרכה נכונה בנושא רגונומיה- הנדסת אנוש, חימום ועיסוי לאורך שרירים אלו, פריטות לרוכבם, אקטיבציה, הנעות ורוקינג למפרק הצווארי. בהדרכה נכונה נוכל לבצע גם עיסוי עצמי לאזור זה.